A Colas Hungária felbecsülhetetlen értékű előrelépése

A Colas cégcsoport Közép-Európai Főigazgatósága (CED – Central European Directorate) jelentős mérföldkőhöz érkezetticon_colas_hungaria a Benchmark Estimating Software használatának műveleteire történő kiterjesztésével, mivel valószínűleg az üzletágában Magyarországon elsőként használ értékbecslő programot.

„Magyarországon nagyon elterjedt az Excel használata. Eddig nem hallottam másik olyan részvénytársaságról Magyarországon, amelyik ilyen programot használt volna.“ – nyilatkozta Bánfy Zoltán a Colas Hungária Nagy Létesítmények Főigazgatóságának Tenderigazgatója.

A Colas Hungária a francia Colas Group építőipari anyavállalathoz tartozik, és három leányvállalatot, illetve egy főigazgatóságot fog össze. A Colas Hungária Nagy Létesítmények Főigazgatósága (BPA – Big Projects Agency) nagy volumenű út-, autóút-, valamint hídépítési projektek kivitelezését bonyolítja, míg a Colas Út Zrt. kisebb, közepes és akár nagyobb útépítési projektekkel foglalkozik akár önállóan, akár a Nagy Létesítmények Főigazgatóságával közösen. A Colas Alterra Zrt. közmű- és műtárgyépítési munkák kivitelezője, a Colas Északkő Zrt. pedig számos kőbányával rendelkezik.

 

Új megközelítés, új lendület a jövő felé

A Colas Hungária Nagy Létesítmények Főigazgatósága (BPA) összesen kilencven alkalmazottat számlál. A Főigazgatóság négy értékbecslője nemrég kezdte el használni a Benchmark Estimating Software becslő programot, és máris jelentős előrelépést értek el a korábban használt Excel alapú rendszerhez képest.

„Nagyon szeretjük a Benchmark csapat segítőkész és rugalmas hozzáállását, amelyet az program oktatása alatt tapasztaltunk. Már nagyon várjuk, hogy az egész cégcsoport áttérjen az Excelről a Benchmark program használatára. Ez a hosszútávú célunk.“ – mondta el Zoltán.

A Colas Hungária Nagy Létesítmények Főigazgatósága (BPA) nemcsak nagy léptékű, 15 millió eurós beruházásokhoz, hanem kisebb, 1-5 millió eurós projektekhez is a Benchmark Estimating Software-t használja. A program funkcióit rendkívül hasznosnak találják. „Bár még csak rövid ideje használjuk a szoftvert, már most látható, hogy mennyivel könnyebb a napi munkavégzés, mivel a becsléshez használhatjuk a Routines (Rutineljárások) funkciót.“ – meséli Zoltán.

„A Routines funkció használatának köszönhetően az értékbecslő intelligenciája tulajdonképpen beépül magába a rutineljárásba. Ezután az értékbecslő megválaszolja az adott projektre vonatkozó kérdéseket, majd a Routine lefuttatása után automatikusan létrejön az árajánlat. Az értékbecslő áttekintheti a Routine funkció által létrehozott tételeket (Items) és erőforrásokat (Resources), hogy ellenőrizze, az árajánlat pontosan készült-e a projekthez. Nemcsak rengeteg időt takaríthatunk meg, hanem a Benchmark szoftver áttekinthetősége azt is biztosítja, hogy mind az értékbecslők, mind a vezetés megbízhat a számolt becslésekben.“

 

Nagyobb biztonság

Zoltán azt is elmagyarázta, hogy a tenderekre készített becslések létrehozáskor a vállalatnak azt is bizonyítania kell, hogy az árba belekalkulálták az összes felmerülő kockázatot és bemutatott lehetőséget. Ez a Benchmark Estimating Software egyik olyan területe, amelyet a leghatékonyabb módon ki tudtak használni.

„Nagyon szeretjük a program szerkezetét, különösen a projekt szinteken. Mindegyik szint rendkívül hasznos. Jó, hogy van egy gyors áttekintés és könnyű kezelni benne a dolgokat.“

Quote_Testimonials_colas_h002 Miközben Zoltán és a Colas Hungária Nagy Létesítmények Főigazgatóságának (BPA) csapata arra összpontosít, hogy még több tapasztalatra és gyakorlatra tegyenek szert a Benchmark Estimating Software használata terén, Zoltán már most látja, hogy a programnak köszönhetően az értékbecslés sokkal gyorsabb lesz a jövőben.

 

Részletes, sokoldalú, követhető

A Colas Közép-Európai Főigazgatósága (CED) egyik követelményének eleget téve a Colas Út Zrt. leányvállalat 2014-ben megvásárolta a Benchmark Estimating Software licenceit. Molnár Gergely Tendermérnök tömören úgy jellemezte a szoftvert, hogy az részletes, sokoldalú és követhető.

A 280 alkalmazottat számláló Colas Út a három legnagyobb magyar útépítő vállalat egyike. Nyolc aszfaltkeverő teleppel, egy emulzió üzemmel és figyelemre méltó projektportfólióval rendelkezik, amelyben elkerülő utak, hagyományos csomópontok, körforgalmak, parkolók, burkolatépítési és útszélesítési munkák is szerepelnek az állami és privát megrendelések között.

Gergely elmondása szerint a Benchmark Estimating Software bevezetése előtt 11 értékbecslőjük az MS Excelt használta, különböző módszereket alkalmazva. A vállalat azt szerette volna, ha mindannyian ugyanazt a módszert használják ugyanolyan formában, és ezt a programmal sikerült elérni.

„Kezdetben csak a nagyobb projektek számításához használtuk a Benchmark Estimating Software-t. A kisebb projekteket hagyományos módszerrel számítottuk, de most már folyamatban van a teljes átállás.“ – meséli Gergely.

A Colas Út Zrt. a Benchmark Estimating Software-t számos városi projekten túl mindenféle útépítéshez, útfelújításhoz, utca-, de akár autópálya-burkolatfelújítási projektekhez is használja.

„Két kulcsfontosságú felhasználó van, akik folyamatosan frissítik a Resource (Erőforrások) és az Item Library (Tételkönyvtár) funkciókat. Számos tételt hoztunk létre az Item Library könyvtárban, és értékbecslőink ezeket a tételeket következetesen használják is.“ – mondja Gergely.

Azt is hozzátette, hogy a Library Items könyvtári elemeket egy adott projekten belül szerkesztik is, mert erőforrásaik projektenként eltérőek.

A Colas Út szerint a Production Rate (Termelési ráta) funkció szintén nagyon fontos részét képezi munkájuknak, mely lehetővé teszi, hogy nehéz építési terület esetén lelassítsák a termelési rátát. Használják továbbá az Item Variables (Tételváltozók) funkciót is egy adott tétel tételkönyvtárból valamely projektbe történő illesztéséhez, amely segítségével a változók frissítés után igazodnak a dizájnhoz, ezáltal biztosítva, hogy az építési munkáknak megfelelő a becslés.

Különösen hasznosnak találták az Auto Allocate (Automata hozzárendelés) funkciót, mert számos hasonló tétel van a különböző projektekben, amelyeket így azokat automatikusan be lehet tölteni a tételkönyvtárból.

„Sok olyan funkció van egyelőre, amelyeket még nem használunk, de tervben van az összes funkció használatának megismerése“ – szögezte le Gergely.

A Colas cégcsoport további leányvállalataival együtt a Colas Út úgy véli, hogy a Benchmark Estimating Software legnagyobb előnye, hogy valamennyi értékbecslő ugyanazt a rendszert használja, a menedzserek pedig valós időben követhetik a teljes folyamatot.

A Colas cégcsoport Közép-Európai Főigazgatósága (CED) azért döntött úgy, hogy valamennyi műveleténél a Benchmark Estimating Software-t fogja használni, mert ez a szoftver felelt meg leginkább az elvárásaiknak. A Benchmark Estimating Software teljes tréninget és támogatást biztosít számos nyelven és országban, és már bizonyította, hogy a Benchmark Estimating Software jelentős előnyöket jelenthet a vállalatok számára.


A Colas a Bouygues cégcsoport tagja.

A Benchmark Estimating Software nyújtotta előnyök, jutalmak és hatékonyság megismeréséhez javasoljuk, hogy még ma lépjen velünk kapcsolatba, bármelyik országban is legyen.

Tekintsen meg kötelezettség nélkül egy bemutatót, amelyen megismerheti, hogy hogyan segítheti a Benchmark Estimating Software céljai elérésében és a kihívások leküzdésében.

Visszatérés Esettanulmányaink teljes listájához.

Tudjon meg többet a Colas Hungáriáról honlapjukon.